Tekstin koko Pienennä fonttia Suurenna fonttia

CP-vammaisen aikuisen hyvinvointi, toimintakyky ja ikääntyminen

Kansainvälinen kirjallisuuskatsaus

Kirjallisuuskatsaus kokoaa kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella laaja-alaisen ja monitieteellisen kuvauksen CP-vammaisen aikuisen hyvinvoinnista, toimintakyvystä ja ikääntymisestä. Katsauksessa etsittiin vastauksia erityisesti seuraaviin kysymyksiin: millaisia terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä muutoksia CP-vammaisilla aikuisilla ilmenee heidän ikääntyessään, missä ikävaiheessa nämä muutokset yleensä ilmenevät ja millaisia tutkimusinterventioita 30 vuotta täyttäneisiin CP-vammaisiin aikuisiin on eri tieteenaloilla kohdistettu.

Avaa kirjallisuuskatsauksen pdf-tiedosto tästä:
CP-vammaisen aikuisen hyvinvointi, toimintakyky ja ikääntyminen. (pdf) (824,5 KB)

Kirjallisuuskatsausta voi tilata: Invalidiliiton julkaisujen tilaukset, puh. 09 613 191 tai julkaisu.tilaukset@invalidiliitto.fi


CP-vammaisten nuorten ammatillinen ohjaus ja tuki peruskoulun ja jatkokoulutuksen välisessä siirtymävaiheessa.


Kehittämisehdotuksia nykyisiin käytänteisiin 


Tietoa, uusia näkökulmia ja kehittämisehdotuksia! Kaikkea tätä sisältää CP-vammaisten aikuisten kuntoutus ja hyvinvointi elämänkaarella -projektin julkaisu CP-vammaisten nuorten ammatillisesta ohjauksesta. Julkaisu on suunnattu kaikille CP-vammaisten nuorten ammatillisesta suunnittelun kehittämisestä kiinnostuneille tai ammatillisen suunnittelun parissa toimiville ammattilaisille sekä CP-vammaisille henkilöille ja heidän läheisilleen. 

Avaa raportin pdf-teidosto tästä:
CP-vammaisten nuorten ammatillinen ohjaus ja tuki peruskoulun ja jatkokoulutuksen välisessä siirtymävaiheessa. Kehittämisehdotuksia nykyisiin käytänteisiin (pdf) 1,1 MB)


Tutkimukset

Ahponen Helena: Vaikeavammaisen nuoren aikuistuminen. Yksilöllinen ja erilainen elämänkulku.  Sosiaali- ja terveysalan tutkimuksia 94, Kelan tutkimusosasto 2008. Tutkimuksessa käsitellään vammaisten ihmissuhteita ja ulkopuolisuutta. Voit tutustua tutkimukseen tästä.

Väitöstutkimus vammaisten lasten osallistumisesta liikuntakerhoihin

Väitöstilaisuus 14.10.2011: Vammaiset lapset eivät osallistu yleisiin liikuntakerhoihin.Liikuntatieteiden maisteri Aija Saaren liikuntapedagogiikan väitöskirjan ”Inkluusion nosteet ja esteet liikuntakulttuurissa – tavoitteena kaikille avoin liikunnallinen iltapäivätoiminta” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä YTT, tutkimuspäällikkö, dosentti Antti Teittinen (Kehitysvammaliitto) ja kustoksena professori Pauli Rintala (Jyväskylän yliopisto).

Aija Saari tutki väitöstyössään vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten osallistumista liikunnallisen iltapäivätoiminnan hankkeissa vuosina 2004–2007. Hän selvitti, millaista kaikille avoin liikunta ja urheilu on, millaisia liikuntakerhomalleja erityistä tukea tarvitseville lapsille on luotu sekä millaisia integraatio- ja inkluusiostrategioita liikuntatoiminnan järjestäjillä on. Lisäksi Saari selvitti perheiden näkökulmia liikunnan harrastamiseen, osallistumiseen ja osallistumisen esteisiin.

Voit lukea lisätietoja tästä tiedotteesta.


Tutkimuksesta on luettavissa myös artikkeli Liikunta & Tiede lehden numerossa 48.4/11 "Erikseen ollaan ja erikseen jäädään? (sivut 16-19)

Tulosta sivu
CP kirjallisuuskatsaus kansi 72 dpi


Klikkaa julkaisun kansikuvaa, niin saat avatuksi pdf-tiedoston.raportti pikkukansi